Exporteren als PDF

Exporteer Vectorworks documenten naar PDF om een interactieve voorstelling te maken van een model of afdrukken van hoge kwaliteit. De exportopties leveren maximale bruikbaarheid in combinatie met een beperkte bestandsgrootte. Pagina’s in het Vectorworks bestand worden door de export omgezet naar PDF-pagina’s. Lettertypes worden steeds ingesloten in de PDF zodat de bestanden makkelijk uitwisselbaar zijn. Alle weergavemethoden voor ontwerplagen behalve Bedekkend, worden transparant in de PDF. Vectorworks exporteert de ontwerplaag of ontwerplagen die momenteel zichtbaar zijn, of creëert een gegroepeerde export van bewaarde tekenzones of presentatielagen (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist).

Je kan kiezen tussen het standaard PDF- en het formaat PDF/A-1b. PDF/A-1b is handig voor archiveringsdoeleinden en draagt ertoe bij dat het uiterlijk van het document behouden blijft, aangezien informatie over de kleur en het lettertype in het geëxporteerde bestand wordt ingebed. Het formaat PDF/A-1b voegt alle lagen samen en doorzichtige elementen in de tekening worden ondoorzichtig.

De lagen en klassen in het Vectorworksbestand kunnen worden geëxporteerd als PDF-lagen. Zo krijg je een interactieve voorstelling van het model (PDF-lagen vereisen minimaal PDF rev. 1.5).

Je kan exporteren naar een enkel PDF-bestand of je kan het commando Publiceer gebruiken om verscheidene bestanden in één keer te exporteren.

Gegroepeerd exporteren naar PDF

Als je beschikt over een Vectorworks-uitbreidingsmodule of als je toegang tot Vectorworks Service Select- voordelen bent, kan je het commando Publiceer gebruiken om een reeks presentatielagen en/of bewaarde tekenzones in de huidige tekening en in geabonneerde bestanden te exporteren naar PDF (zie ).

Een enkel bestand exporteren naar PDF

Commando

Locatie

Exporteer PDF

Bestand > Exporteer

Het commando Exporteer PDF creëert een PDF-bestand op basis van de huidige presentatielaag of de zichtbare ontwerplaag of ontwerplagen.

Om de huidige presentatie- of ontwerpla(a)g(en) te exporteren naar PDF:

Gebruik het aanzicht waarin je de tekening wilt exporteren. De actieve presentatielaag of de actieve ontwerplaag/ontwerplagen worden geëxporteerd.

Bepaal de zichtbaarheid van de lagen en klassen. Alle zichtbare en grijze lagen worden geëxporteerd; onzichtbare lagen en klassen worden niet geëxporteerd. Voor zichtvensters op presentatielagen moet je de zichtbaarheid van de lagen en klassen voor elk zichtvenster apart instellen.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Exporteer als PDF-bestand’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Omzetting

Formaat

Selecteer het PDF-formaat waarnaar je wilt exporteren.

Exporteer ontwerplagen als PDF lagen

(alleen voor PDF-formaat)

Vink deze optie aan om PDF-lagen te creëren vanuit de zichtbare ontwerplagen.

Exporteer klassen als PDF lagen

(alleen voor PDF-formaat)

Vink deze optie aan om PDF-lagen vanuit de zichtbare klassen te creëren.

Maak grijze PDF-lagen onzichtbaar

(alleen voor PDF-formaat)

Vink deze optie aan om de in Vectorworks onzichtbare lagen/klassen in eerste instantie niet in het PDF-bestand weer te geven.

Maar geef ze normaal weer wanneer ze als zichtbaar gedefinieerd worden

Vink deze optie aan om de lagen/klassen die in Vectorworks grijs zijn in het PDF-bestand te tonen met de aan hun toegewezen kenmerken wanneer ze in de PDF als zichtbaar worden gedefinieerd.

Gebruik % transparantie om de lagenovergang te simuleren

Geef de transparantie op voor de lagen in het PDF-bestand (dit vervangt de weergavemethoden in Vectorworks). Deze functie is niet nodig op Mac of op Windows wanneer de Vectorworksvoorkeur Gebruik GDI+ is ingeschakeld.

Dekking voor grijs weergegeven lagen en klassen

Geef de dekking op die je wilt gebruiken.

Exporteer gelinkte objecten als PDF hyperlinks

Met deze optie creëer je PDF-hyperlinks voor objecten die gelinkt zijn aan een andere zone binnen het Vectorworksbestand, op voorwaarde dat zowel het object als doel naar hetzelfde PDF-bestand geëxporteerd worden. Bij de volgende objecten worden hyperlinks gecreëerd:

Titel tekeningen met terugverwijzingen

Aanduidingen die aan zichtvensters gekoppeld zijn (detailaanduidingen, binnenzichtaanduidingen, snede/zichtaanduidingen en referentieaanduidingen)

Gelinkte ConnectCAD arrow circuits

Deze parameter heeft geen invloed op links die je creëerde met het gereedschap Hyperlink. Alle hyperlinks naar websites blijven actief; dit geldt ook voor hyperlinks op presentatielagen indien je de presentatielagen naar hetzelfde PDF-bestand exporteert (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist).

PDF omzetten naar afbeelding

Vink deze optie aan om de tekening als een bitmap (rasterafbeelding) te exporteren. Op deze manier kan je eventuele weergaveproblemen tijdens het afdrukken of bekijken van het bestand vermijden; het PDF-bestand wordt namelijk minder complex en de weergave ervan betrouwbaarder. Hou er wel rekening mee dat door de PDF om te zetten naar een afbeelding, de bestandsgrootte kan toenemen. Bij een hoge zoomfactor kan deze handeling ook kwaliteitsverlies tot gevolg hebben doordat de afzonderlijke pixels zichtbaar worden.

In het geëxporteerde bestand zullen geen PDF-lagen beschikbaar zijn en zullen de hyperlinks niet actief zijn. Ook werken de meetgereedschappen in PDF viewers niet naar behoren.

Resolutie

Geef de resolutie op waarin afbeeldingen en renders geëxporteerd zullen worden. Dit geldt ook voor patronen tenzij Exporteer patronen aan schermresolutie geselecteerd is. Dit heeft invloed op de grootte van het PDF-bestand. Geef een waarde op tussen 72 - 2500 DPI.

Exporteer patronen aan schermresolutie

Vink deze optie aan om patronen aan schermresolutie te exporteren. Vink deze optie uit om ze aan de hierboven opgegeven Resolutie te exporteren.

Tekst omzetten naar afbeeldingen

Als je deze optie aanvinkt, zal tekst in bitmap-formaat worden geëxporteerd opdat het overeenkomt met de weergave op het scherm. Gebruik deze optie wanneer het lettertype in vet of cursief niet goed wordt weergegeven. Deze optie kan een groter PDF-bestand doen ontstaan en het lettertype een pixelachtig karakter geven wanneer je ver inzoomt op de PDF.

Lettertype subset

Vink deze optie aan om enkel de karakters van het lettertype te exporteren die gebruikt worden in het document. Hiermee verklein je de bestandsgrootte.

Als je problemen ondervindt met het afdrukken van PDF-bestanden op oudere PCL3-printers, vink dan deze optie uit.

Bestand verkleinen

Verkleining

Het geëxporteerde PDF-bestand wordt verkleind door op de rasterafbeeldingen in het bestand een kleinere resolutie en JPEG-compressie toe te passen. Kies een van de verkleiningsopties uit de keuzelijst.

Hou er rekening mee dat dit een invloed kan hebben op de kwaliteit van afbeeldingen in jouw bestand.

Geen (hoogste afbeeldingskwaliteit): De resolutie wordt niet gewijzigd en afbeeldingen worden niet gecomprimeerd.

Laag (hoge afbeeldingskwaliteit): Het bestand wordt verkleind met factor 2 van de algemene Resolutie.

Gemiddeld (matige afbeeldingskwaliteit): Het bestand wordt verkleind met factor 1 van de algemene Resolutie.

Hoog (lage afbeeldingskwaliteit): Het bestand wordt verkleind met factor 2/3e van de algemene Resolutie.

Maximum (laagste afbeeldingskwaliteit): Het bestand wordt verkleind met factor 96/300e van de algemene Resolutie.

Exporteer hogere resoluties aan

Vink deze optie aan om afbeeldingen met een hogere resolutie aan de volgende resolutie te exporteren. Hierdoor zal het PDF-bestand minder groot zijn.

Dit heeft alleen invloed op afbeeldingen die werden geïmporteerd door middel van PNG-compressie.

JPEG-compressie toepassen op afbeeldingen

Vink deze optie aan om de PDF te verkleinen door JPEG-compressie toe te passen op de geëxporteerde rasterafbeeldingen die nog niet met JPEG gecomprimeerd zijn.

Hou er rekening mee dat dit een invloed kan hebben op de kwaliteit van afbeeldingen in jouw bestand.

Bereik

Exporteer het tekenformaat als één pagina

Vink deze optie aan om het tekenformaat als één pagina te exporteren.

Alles

Vink deze optie aan om alle pagina’s te exporteren.

Pagina’s

Vink deze optie aan om de te exporteren op te geven.

Actieve aanzicht

Vink deze optie aan om het huidige aanzicht te exporteren.

Bijwerken

Werk alle verouderde zichtbare zichtvensters voor het exporteren bij

Vink deze optie aan om alle zichtbare zichtvensters die niet meer up-to-date zijn, automatisch bij te werken alvorens te exporteren.

Werk alle verouderde parametrische objecten voor het exporteren bij

Vink deze optie aan om alle verouderde parametrische objecten (zoals bladkaders) bij te werken alvorens te exporteren.

Werk alle verouderde rekenbladen bij alvorens te exporteren

Vink deze optie aan om automatisch alle rekenbladen bij te werken alvorens te exporteren.

Open het PDF-bestand met de standaard PDF-viewer

Vink deze optie aan om het PDF bestand met de standaard PDF-viewer te openen na de export.

Klik op OK om de PDF te exporteren. Als de optie Open het PDF-bestand met de standaard PDF-viewer ingeschakeld is, wordt de PDF-toepassing automatisch geopend.

Als lagen of klassen geëxporteerd werden als PDF-lagen en ook het PDF-programma de functie PDF-lagen ondersteunt, worden deze lagen weergegeven in een overzicht en kan je de zichtbaarheid van de lagen bepalen in de PDF-viewer.